Richt je op samen leven

We zitten nog volop in de lockdown. Het perspectief staat niet scherp aan de horizon. Wanneer zijn we nu allemaal gevaccineerd? Wanneer kunnen langzaamaan de maatregelen worden teruggedraaid, zodat we weer vrijuit kunnen sporten, we weer naar school kunnen gaan en weer vrienden en familie kunnen ontvangen zonder beperking? Er is licht aan de einde van de tunnel, wordt er gezegd. Laten we de moed erin houden. Het is zwaar. Voor de één nog veel meer dan voor de ander. Het naderende voorjaar kan helpen de sombere dagen het hoofd te bieden. Een ‘Ommetje’ werkt prima; dat had ik nooit gedacht. Met de app ben ik vaker gaan wandelen, nu vaak twee keer per dag. Ik word er frisser van, en blijer.

De pandemie is een feit. Hoe we daar mee omgaan, dat bepalen we zelf: kiezen. Inderdaad: er zijn binnenkort verkiezingen, u zag hem al aankomen.

Het nieuws over de verkiezingen volg ik natuurlijk met mijn MEE & de Wering-bril op. Dat is geen onverdeeld genoegen. We hebben het afgelopen jaar de leefbaarheid van wijk, de gemeenschap, de samenleving beter leren waarderen. We doen het met elkaar, en als iemand knel zit, dan zorgen we voor een pannetje soep, doen we voor elkaar de boodschappen. Die saamhorigheid is een noodzakelijke voorwaarde voor een echte samenleving. Ik had verwacht dat die lijn doorgetrokken zou worden door de politieke partijen. In mijn termen hebben we het dan over samenlevingsopbouw, over cohesie in de wijk.

Nu heb ik lang geleden van Hans van den Doel[1] geleerd dat politici gekozen willen worden en daarom verwoorden wat de meeste kiezers willen horen. Maar ik had in deze tijd meer leiderschap verwacht. Een oproep om niet alleen in tijden van crisis samen te leven en met elkaar die samenleving vorm te geven, maar ook ná de pandemie. Dat is wat mij betreft niet een aanbod voor een bonus, een nieuwe subsidieregeling of een toeslag. Ik zou wensen dat onze leiders een oproep doen om met elkaar te werken aan een samenleving die samen leeft. Waarom in dat kader van de Wmo geen afspraken maken vanuit Den Haag, en daarvoor je nek uitsteken, met de gemeenten? Naast het overdragen van het budget kunnen we toch ook prestatieafspraken maken met de gemeenten ten aanzien van samenlevingsopbouw? Richt je op samen leven. Werk dat uit. Leef dat voor en leef dat na. Moet je eens kijken wat we met zijn allen kunnen dragen.

Ik ben het helemaal met u eens: het wordt nog best lastig om te kiezen op een van die partijen.


Rob C.P. Hartings

Bestuurder MEE & de Wering


[1] Prof. Dr.J. van den Doel, Demokratie en Welvaartstheorie, Samson Uitgeverij.
 
Contact MEE & de Wering